40 yıllık rüya gerçek oldu, Maltepeliler tapularına kavuştu.
40 yıllık rüya gerçek oldu, Maltepeliler tapularına kavuştu.
Türkiye’de örnek bir kentsel dönüşümü hayata geçirmeye hazırlanan Maltepe Belediyesi, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın katıldığı bir törenle Başıbüyük, Gülsuyu ve Gülensu mahallelerindeki hak sahiplerine tapularını dağıttı. Belediye tarafından Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Tapu Dağıtım 1. Etap Töreni”nde, hak sahiplerinden bir kısmı tapularına kavuştu. Bu kapsamda yapılan törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın yanı sıra CHP Ankara Milletvekili ve PM Üyesi Tekin Bingöl, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Maltepe İlçe Başkanı Savaş Yücel ve vatandaşlar katıldı. Yüzlerce Maltepelinin Türk bayraklarıyla adeta şenlik alanına çevirdiği tören saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı.
“SİZ İSTEDİNİZ, BİZ YAPTIK”
Kentsel dönüşümde Türkiye’nin Maltepe’yi örnek alacağını ifade eden Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Genel Başkanımız 2014’te göreve başlarken, kendisini ziyaret ettiğimde, ‘Şu rozetini çıkar koy, senin rozetin Maltepeliler. Ötekileştirmeden, ayrıştırmadan önce sana oy vermeyenlerin hanesine git’ demişlerdi. 1854 sokağı tek tek gezdik. Bazı kapılar açıktı, bazıları kapalıydı. Açık olan kapılardan içeri girdik, hepsine dokunduk. Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek dediniz. Rabbim nasip etti, sizin de katılımınızla Aile Sigortası Halkkart’ı vatandaşlarımıza dağıttık. İkinci talimatınız Gülsuyu-Gülensu ve Başıbüyük’e tapu sözüydü. İşte şimdi tapularımızı dağıtıyoruz. Buradaki canlara sorduk, her aşamasında kendilerine danıştım. Tapu dağıtamaz, dediler. Şimdi bizler tapusu olmayan hemşerilerimize dağıtmaya başladık. Kentsel dönüşümü anlatalım dedik, rahatsız oldular. Rabbime şükürler olsun her sözümüzü yerine getirdik. 31 Mart günü sosyal demokrat bir Türkiye için var mısınız? Kadın kardeşlerimiz, 20 yıldır İstanbul’a hep aynı elbiseyi giydiriyorlar. Kendilerine verdikleri değeri, imparatorluklara başkentlik yapmış İstanbul’a da gösterin. İstanbul’un elbisesini 31 Mart’ta değiştirmek gerekmiyor mu?” dedi.
“EN MUTLU GÜNLERİMDEN BİRİ”
Kılıç’tan sonra alkış yağmuru altında kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün en mutlu günlerinden birini yaşadığını söyleyerek, “Emin olun bugün, en mutlu günlerimden birisi. Nedeni, bir insanın, yıllardır tapusuz oturduğu yerde tapuya kavuşması. İnsanlar evler yaptılar, düğünler yaptılar, asker uğurladılar o evlerden. Komşuluk kurdular, acılarını, sevinçlerini paylaştılar. Birbirlerinin düğünlerine gittiler, cenazeleri oldu, taziyeye gittiler. Ayrı bir atmosfer, ayrı bir güzellik oluşturdular. Bazen farklı partilere oy verdiler, tartıştılar. Ama ortak dertleri vardı, tapuları. İBB adaylığım sırasında seçim vaatlerimden biriydi. Kartal bunu başardı, şimdi Maltepe gerçekleştirdi. Bu benim için son derece değerli. Değişik partilerden olabilirler. Hiçbir zaman neden diye suçlama getirmedik. Herkesin kimliğine, seçimine saygımız var” diye konuştu.
Tapu sorunu gibi sorunları çözmek için kararlılık ve irade olması gerektiğini vurgulayarak sözlerini sürdüren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “İstanbul’un çoğu yerinde tapu sorunu çözülemiyor ama Maltepe’de, Kartal’da çözüldü. İstanbul’da 1 buçuk milyon vatandaşın tapu sorunu var. Oturdukları evin tapusu olmayan bir metropol düşünün. Çözülmesi lazım. 25 yıldır çözülmemişse, çözmeyenlerde irade sorunu vardır. Anakent belediyesi çözememişse sorun var. Ekrem İmamoğlu’na güveniyoruz, tapu sorununu çözecek. Kangren olan sorunları çözeceğiz. Söz verdik mi sözümüzün arkasında duruyoruz. Binlerce çocuk aç. Bu çocukların karınları tok yatağa girmeleri gerekmiyor mu? Annelerin çocuklarını karnı tok, huzurla yatırmaları gerekmiyor mu? Babaların çocuklarına harçlık vermeleri gerekmiyor mu? Neden 21. yüzyıl Türkiye’sinde kadınlar çöpten yiyecek topluyor? Neden ülkemizde 8 milyon işsiz var? Kararlıysanız her sorunu çözersiniz. Aklı kullanmak lazım. Oturduğu evin tapusu yok. Kaç yıldır, soruyoruz. Torunum oldu, diyor. Niye çözülmüyor? İktidarın görevi nedir? Vatandaşın sorununu çözmektir. Fikirtepe’de insanların başına ne geldi? Üsküdar’da insanları sürgüne gönderdiler ama biz ne yapıyoruz, yerinde dönüşüm yapıyoruz.”
TAPU MUTLULUĞU
Tapularını alan vatandaşların mutluluğu gözlerinde okunurken, törene tekerli sandalyeyle gelen ve 60 yıldır Gülensu’da yaşayan 90 yaşındaki Halil Öztürk, “Bugünleri göreceğimi düşünmüyordum. Çok şükür ki tapumuza kavuştuk, bugünleri gördük. Çok mutluyum. Allah’a şükürler olsun” dedi. Çorum’da Maltepe’ye göç ederek Gülensu’ya yerleşen 82 yaşındaki Adile Yıldız ve oğlu Erdoğan Yıldız da mutlu olduklarını ifade ederek duygularını şöyle özetledi: “Bu 40 yıllık bir mücadeleydi. Biz 30 yıldır mahallede oturuyoruz. Burada hiçbir güvencemiz yoktu. Maltepe Belediyesi, Başkanımız, mahalle dernekleri, muhtarlar ve sayesinde önemli bir mücadele verdik. Bu mücadele sonunda tapularımıza kavuştuk. Şimdi önümüzdeki dönem kimsenin mağdur olmadığı, herkesin kendi dairesinde ortak bir kültürle rahatça yaşayabildiği bir mahalle inşa etmek. Bunu hayal ediyoruz ve inşallah bunu gerçekleştireceğiz.”
PLAN İLE İLGİLİ NOTLAR
* 2014’te imar sorununu çözme söz vererek göreve gelen Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, ilk olarak mahallelerde Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Ofisleri açarken, burada 2 bine yakın tapu başvurusunu kabul etti.
* İmar planlarının hazırlanmasında mahalle halkına sürekli danışan Kılıç, teknik uzmanlar, şehir plancıları, muhtarlar ve mahalle temsilcilerinden oluşan Mahalle Danışma Kurulu ile yaptığı onlarca toplantının ardından imar planlarını meclise taşıdı.
* İlk olarak Maltepe Belediye Meclisi’nden oy birliği ile geçen planlar, İBB meclisinde de oy birliği ile kabul edildi.
* 1/1000’lik Uygulama İmar Planları’nın da askıdan inmesiyle birlikte sıra tapuların teslimine geldi.
* Gülsuyu ve Gülensu’nun toplam büyüklüğü 1.5 milyon metrekare. Bölgede yaklaşık 35 bin kişi yaşıyor ve 7 bin bina bulunuyor. Başıbüyük’ün ise toplam büyüklüğü 1 milyon metrekare. Bölgede yaklaşık 22 bin kişi yaşıyor ve bin 915 bina bulunuyor.
* Belediyenin mahallelerde yüzde 30’a yakın bir arazisi bulunuyor ve planda, buralar tapu sorunu yaşayanlar için tahsis edilecek. Bu sayede, planın amacı olan “yerinde dönüşüm” sağlanacak.
- Plan uygulanırken, Türkiye’de ilk kez yapılacak bir uygulamayla kentsel dönüşümde yaşanan kötü örneklerin tekrarlanmaması için müteahhitlerden “İnşaat Bitirme Sigortası” istenecek.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.