Maltepe Belediye İştirakı MATAŞ'ın Ruhsatları iptal edildi.
ÖZEL HABER/ÖMER ŞAHİN- Maltepe Belediye Başkanlığının iştirak şirketi MATAŞ'ın ruhsatları iptal edildi. Maltepe Belediye Başkanlığı, iştirak şirketi olan MATAŞ’a Toprak eleme tesisi yapmak 17.10.2019 tarih ve 2019-30/SİCİL 651927 numara ile ruhsat verdi verilen bu ruhsat ve Mataş'ın işbirlikçisi olan A. Altındaş adına verilen Maden ruhsatı da iptal edildi.
Maltepe Belediye Başkanlığı, iştirak şirketi olan MATAŞ’a Toprak eleme tesisi yapmak 17.10.2019 tarih ve 2019-30/SİCİL 651927 numara ile ruhsat verdi, Çed raporu almak için İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvurması gerekirken, aynı yer için Çed başvurusunu A. Altuntaş adında bir şahsın yapması dikkat çekti.
A. Altundaş adındaki vatandaş Maden işlemek için maden tuhsatını aldı. Mataş ile işbirliği içerisinde olanlar, alınan bu ruhsat ile birlikte Maltepe Belediyesi de MATAŞ'a ruhsat verdi. Yasal olmayan bir şekilde yapılan çalışmalar daha sonra iştirak şirketi ve ortaklarının anlaşamaması üzerine el değiştirmek zorunda kaldı. Maltepe Büyükbakkalköy'de bulunan ve içerisinde Tapulu arazi, Milli emlak arazisi de bulunan alanda yasalara uygun olmadığı düşünülen alana bir afsalt fabrikası da kuruldu.
Olay şöyle gelişti;
İddiaalara göre, Büyükbakkalköy'de bulunan 50-60 dönümlük alanda hafriyat alanının temizlenmesi için Mataş, İsmail Demirtaş beton adlı firma ile sözleşmeye bağlama vaadi ile anlaştı. 2023 yılının başından bu yana ilgili firma kendi bütçesinden karşılayarak yaklaşık 200-300 bin m3 hafriyat kaldırdı, yatırımlar yaparak alanının islahını gerçekleştirdi. Hafriyat atığı dökülürken haberleştirdiğimiz ve fotoğrafladığımız alan ile şu anda çalışmalar yapılan alanda ciddi değişimler meydana geldi. Alan Kaçak dökülen hafriyatlardan temizlendi.
Mataş'ın, çeşitli vaatlerde bulunarak çalıştırdığı bu firma da ruhsat iptallerİ ile birlikte ekonomik olarak mağdur edildi. Alana toplamda Hafriyat atığı temizlenmesi ve yatırımları ile birlikte 200-300 milyon gibi bir rakamın harcandığı iddia edildi. İşin ilginç yanı ise 2023 sonuna doğru bu firma ile bir anlaşma yapan MATAŞ, ruhsatların iptal edilmesine rağmen 2024 yılının başlarında ise yeni anlaşmaya imza attı. İlgili firmanın ise bu süreçlerden haberdar olmadığı için yatırımların devam ettiği ve sürecin mağdularından olduğu konuşuluyor.
MATAŞ NEREDEN ÖDEME YAPACAK
Ruhsat iptallerinden sonra Mataş ile İsmail Demirtaş beton arasında yapılan 2024 sözleşmesine göre işler yolunda gitmez ve İsmail Demirtaş Beton firması yarın bir gün alacaklarını MATAŞ'tan tahsil etmeye çalışırsa MATAŞ, firmanın zararı olan ücretleri şirketten mi? Belediyeden mi? yoksa Maltepe halkından mı karşılayacak. Çünkü MATAŞ Yüzde yüz Belediye İştirakı.
DİĞER ALANDA İBB. BAŞKANIN YAKINDAN TANIDIĞI BİR İSİM ÇIKTI.
Diğer alanda bulunan Asfalt fabrikasını da Ali Nuhoğlu adındaki işadamının işlettiği ortaya çıktı. Asfalt Fabrikasının da kaçak çalıştığı iddia edildi. Ali Nuhoğlu, Kadıköy eski Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu'nun da kardeşi. (Ali Nuhoğlu ve İBB Başkanı ilişkisini sonraya bırakalım.)
RUHSATLAR İPTAL EDİLDİ, ÇALIŞMALAR KAÇAK DEVAM EDİYOR.
Mapeg'e gelen bir yazı üzerine Maden dairesi bir ekip göndererek alanda incelemeler ve yaptığı teftiş sonunda vermiş olduğu maden ruhsatını iptal etti. Bu iptal üzerine 2019 yılında Maltepe Belediyesinin kendi iştirak şirketi MATAŞ'a vermiş olduğu ruhsat'ta iptal oldu. Zaten Maltepe Belediye başkanlığı MATAŞ'a ruhsat verirken geçerlilik tarihini de Toprak Eleme tesisinin ruhsat süresine “Maden İşletme Ruhsatının Süresi Kadar Geçerlidir” demişti.
Yaklaşık 50-60 dönümün üzerinde çalışmalar yapılan alanda ruhsatlar da iptal olduğu için kaçak çalışmalar devam ediyor.
Maltepe Belediyesi ve MATAŞ'ın konu ile ilgili ne gibi işlemler yapacağı da merak ediliyor.