Sakarya kenevir Üretimine Başlıyor.

Türkiye’de birçok üründe kenevirin kullanıldığını belirten Yüce, kenevir ürünlerinin Çin’den geldiğini ve büyük paralar ödendiğini açıkladı.

Yüce,  Kenevir üretimini Sakarya’da yaparak dışarıya ödenen paranın önüne geçeceklerini söyleyerek, Fındık çuvallarında dahi kenevirin kullanıldığını belirtti. Başkan Yüce, "Sakarya fındık merkezlerinden biridir. Bu hizmet ile de fındık üreticilerimizin yükünü hafifleteceğiz" dedi.

Ülkenin Ekonomik olarak dışa bağımlı olmasını isteyenlere inat 

Sakarya Büyükşehir Beledye Başkanı Ekrem Yüce, açıklamasında; ”Kenevir ekiminin farklı alanlarda çok farklı faydaları olduğunu göreceğiz. Ülkemizin ekonomik olarak dışa bağımlı olmasını isteyenlere, bu konuda faaliyet gösterenlere inat Türkiye pek çok alanda üretime devam edecektir. Sakarya bunu çok iyi biliyor!” dedi.

Kenevir üretim izni ne zaman başladı.

Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen bir karar neticesinde 19 ilde kenevir yetiştiriciliği yapılması için serbestlik izni verildi. “Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkındaki Yönetmelik” 29 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Getirilen yeni düzenleme ile birlikte kenevir yetiştiriciliğinde uyuşturucu madde üretiminin engellenmesini sağlamak amacı ile izinli ya da izinsiz kenevir üreticiliğini ele alan usul ve esaslar belirlendi.

Kenevir Üretiminde Sakarya, Başkan Yüce’nin çalışmaları ile izin aldı.

Kenevir Üretimi izni verilen İller arasında Sakarya bulunmuyordu. (Amasya, Antalya, Çorum, Rize, Sinop, Samsun, Tokat, Ordu, Burdur, Kayseri, Kastamonu, İzmir, Uşak, Bartın, Yozgat, Zonguldak, Kütahya, Malatya, Karabük) Sakarya’nın önemli tarım merkezlerinden biri olması Başkan Ekrem Yüce’yi harekete geçirdi. Başkan Yüce’nin yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Sakarya’da Kenevir Üretimiden yerini aldı.

Kenevir bitkisi Hangi alanlarda Ülkeye yarar sağlamaktadır;

✿ Kenevir bitkisinin en önemli özelliklerinden bir tanesi yüksek oranda oksijen veriyor olmasıdır. Yetiştiricinin bir dönümlük ektiği kenevir ortalama 25 dönümlük orman kadar oksijen üretimi yapmaktadır.

✿ Bu bitki kâğıt üretimi için de kullanılabilmektedir. Normal standartlarda bir ağaç 3 defa kâğıda dönüşebiliyor iken kenevir bitkisi 8 defa kâğıda dönüşüm sağlayabilmektedir.

✿ Radyasyon alanında da oldukça başarılı olan bu bir bitki çeşididir.

✿ Kenevir bitlisi ile meydana getirilen tekstil ürünlerinin yoğun olarak imal edilmesi halinde tarım ilacı sektörü tamamen yok olabilir.

✿ Kenevirin bir diğer bilinen yararı ise kanser ve AIDS tedavilerinde radyasyon ve kemoterapi etkisini en aza indirmek amacı ile sara, kalp, uykusuzluk, mide, astım, romatizma, omurga rahatsızlıkları be psikolojik sorunlar gibi minimum 250 tane hastalık için kullanılabilmektedir.

✿ Hayvanların beslenme ihtiyacı için de kullanılan bu bitki sayesinde hayvanlar hormon takviyesine ihtiyaç duymadan gelişimlerini sağlayabileceklerdir.

✿ Otomotiv sektöründe de kullanılabilen bu bitkiden üretilen arabaların dayanıklılığı normallerinden 10 kat fazla olabilecektir.

✿ İnşaat sektöründe de faydası olan bu bitki yalıtım amaçlı olarak da kullanılabilir. Bu kapsamda üretilen ürünler ucuz, esnek ve dayanıklıdır.

✿ İnsan vücudu için gerekli olan sabun ve diğer kozmetik ürünlerinin imalatında da kenevir kullanabilirsiniz. Bu sayede kenevirin suyu kirletmeme özelliğinin bulunması sebebi ile doğa hiçbir şekilde kirlenmeyecek ve zarar görmeyecektir.

✿ Plastik ürünlerin yapımında kenevir kullanarak siz de doğa dostu olabilirsiniz. Kenevir plastiği doğada çok kolay bir şekilde dönüşecektir.

✿ İnsanların gıda olarak da tüketebileceği bir besindir. İçerisinde protein ve içinde iki çeşit yağ asidi bulundurmaktadır.

✿ Giyim hususunda da oldukça etki sağlayan bir bitkidir. Geçmiş yıllarda ilk kot pantolonun kenevirden yapıldığını bilmenizi isteriz. Kanvas yazılı pantolonlar kenevirden üretilmiş pantolonlara verilmektedir.

✿ Kenevirin bir diğer artı yönü de çok çabuk yetişmesidir. Örneğin bir ağaç 20 ile 50 yıl arasında büyüme ve gelişme sağlıyor iken kenevir 4 ayda yetişmektedir.

✿ Bir dönümlük kenevirden dönüştürülecek olan kâğıt 4 dönüm ağaca eşit olacak şekilde üretim sağlamaktadır.

✿ Tüm bunların yanı sıra dünyanın her yerinde yetişebilen bu bitki çok az suya gereksinim duymaktadır. Kendisini böceklerden koruma özelliğine de sahip olması sebebi ile tarım ilaçlarına gereksinim duymamaktadırlar.

✿ Kenevir bitkisinin üretimi soya gibi bitkilerin üretiminden daha ucuz olmaktadır.