Maltepe Belediyesi'ndeki rüşvet davasında Sanıklar tahliye edildi
Maltepe Belediyesi'ndeki rüşvet davasında Sanıklar tahliye edildi
Maltepe Belediyesi rüşvet skandalına ilişkin açılan davada bugün 5’i tutuklu 21 sanığın yargılanmasına başlandı. Sanıklar suçlamaları kabul etmedi, mahkeme tutuklu sanıkların tahliyesine karar vererek davayı erteledi.
Rüşvet suçuna karıştıkları iddia edilen kişiler ile zabıtaların da aralarında bulunduğu 10'u kamu görevlisi 21 şüpheliye yönelik yürütülen soruşturma tamamlanmış, 5'i tutuklu 21 sanık hakkında 121 sayfalık iddianame düzenlenmişti.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede örgütün hiyerarşik bir yapısı olduğunun ve her eylemden haberdar olan eski Maltepe Belediyesi İmar Müdürü ve Başkan Yardımcısı olan şu anda ise CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Tasarım Müdür Yardımcısı olan Haydar Battal'ın lider olduğunun altı çizilmişti. Tutuklu Haydar Battal'ın 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma' ve 'Rüşvet almak' suçundan 20 yıla kadar, diğer örgüt yöneticisi ve üyelerinin de 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' ve 'Rüşvet alma-verme' suçlarından değişen oranlarda hapsi talep edilmişti.
HÂKİM KARŞISINA ÇIKTILAR
10'u kamu görevlisi 21 sanığın yargılanmasına bugün İstanbul Anadolu 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Adliyenin konferans salonundaki duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Tutuklu sanık Ferhat İşsever 2010 yılında taşeron olarak belediyede işe başladığını belirterek "2022 yılında gözaltına alınana kadar çalıştım. Ben sağda solda seyyar satıcı kovaladım nasıl örgüt yöneticisiyim ben. Zabıta Müdürü Ahmet İmamoğlu ile görüşmem var. Bu görüşme çok doğal çünkü kendisi benim müdürüm. Hasan Şeker benim 20 yıllık arkadaşım. Onun bir ruhsat işi vardı. Arkadaşımın da iskanı yoktu. Bende mühendis arkadaşa rica ettim. Arkadaşım olduğu için resmi bir dil kullanmadım. Bunlar başımıza nasıl geldi hala hayretler içerisindeyim" diyerek mağdur olduğunu dile getirdi.
"RÜŞVET ALSAM EVİM KİRA OLMAZDI"
Bir diğer tutuklu sanık olan Seval Kesgi ise "Ben gün içerisinde 80-100 kişiyle telefonlar görüşüyorum. Başkan yardımcılarının sekreterliğini yapıyorum. Ben sekreterim hiç kimseden para almadım. Biz emekçiyiz sadece. Ben cezaevinde her gün korkarak uyuyorum. Ben rüşvet alsaydım 3 tane kredim olmazdı. Evim kira olmazdı. Şu an benim evimin kirasını annem babam ödüyor" şeklinde konuştu ve tahliyesini talep etti.
"NE RÜŞVET ALDIM NE DE VERDİM"
Eski Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı olan Melih Morsünbül de savunma yaptı. Sanık Morsünbül, "Devlet memuru anne babanın tek oğlu olarak hesap vermekten onur duyuyorum. İsimsiz ve cisimsiz şikâyetler sonucu buradayım. 2020 yılında bir şafak operasyonuyla özgürlüğümden edildim. Benim görevim basın sorumlusu olduğundan tüm şikâyetleri dinliyor, çok insanla iletişim kuruyordum. Ben insanların hayatını kolaylaştırmak için yasal bilgi verdiğim için suçlanıyorum. 2 savcının değiştiği bir dosyada neden hala somut deliller toplanmadı? Ne rüşvet aldım, ne de verdim. Kaderimi size bırakıyorum" ifadelerini kullandı.
SAVCI MÜTALAASINDA TAHLİYE İSTEDİ
Duruşmaya verilen 1 saatlik aranın ardından dosyada adı geçen diğer sanıklar da tek tek dinlendi. Sanıklar hakim karşısında suçlamaları kabul etmezken sanık avukatları da müvekkillerinin beraatini talep etti. Ardından Cumhuriyet savcısı mütalaasını söyledi. Mütalaada tutuklu sanıkların tahliyesine karar verilmesi talep edildi.
TUTUKLU SANIKLARA MAHKEMEDEN TAHLİYE KARARI
Duruşma sonu mahkeme, tutuklu sanıklar Haydar Battal, Ferhat İşsever, Şevval Kesgin, Tuncel Özçelik ve Yılmaz Ceyhan'ın tahlisine karar verirken, diğer 14 sanık hakkındaki adli kontrol şartının da kaldırılmasına ve cep telefonlarının iade edilmesine hükmederek davayı erteledi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.