Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Ersoy Hastanesi
Mert Selim Somun
Köşe Yazarı
Mert Selim Somun
 

Çarpıcı Gerçek; Kırmızı Et

Kırmızı et, hayvansal protein kaynağı olmakla birlikte içerdiği vitamin, mineral, antioksidan maddeler ve çeşitli besleyici unsurları ile insan beslenmesi ve sağlığı için önem arz etmektedir.  Döner, kebap ve kıyma(lahmacun, köfte ) olarak ülkemizde en çok tercih edilen kırmızı et çeşitlerindendir. Kırmızı et genellikle kurban bayramlarında yoğun tüketilmektedir. Kurban etinin, kesimden sonra en az 12-24 saat bekletilerek tüketilmesi gerekmektedir. Hayvan kesilirken kasıldığından et normalden daha sert olmaktadır. Taze etin daha sert olması hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilmektedir. Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Taze kurban etleri tüketilecekse de, pişirmeye çok dikkat edilmesi gerekiyor. Etlerin ilave yağ kullanmadan, kısık ateşte ve uzun sürede pişirilmesi en sağlıklı pişirme yöntemidir. Bunun için basınçlı tencereler kullanılabilir. Genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır. Dünya Sağlık Örgütünün(DSÖ) diyet ve kanser araştırmaları, batılı ülkelerde tüm kanser vakalarının en az yüzde 30’unun diyet etmenlerine bağlı olduğunu göstermektedir. European Journal of Clinical Nutrition dergisinin “Kanserden korunma çalışması beslenme raporunda “ kırmızı etin kolon kanseri ve meme kanseri riskini artırdığını belirtti. Kırmızı et uzun süre yüksek ısıya maruz kalması etin yapısını bozarak kanserojen etki artmaktadır. Akdeniz diyetini benimsediğimiz zaman kırmızı eti yememek yerine tüketim sıklığını azaltıp sağlıklı pişirme yöntemleri ile sofralarımıza servis edebiliriz. Kırmızı eti pişirirken daha çok sebzelerle haşlama olarak yemek en iyi seçim olabilir. Eti çözündürme işlemi yaparken, donmuş eti buzdolabının alt kısmında çözündürülmelidir. Sıcak su, mikrodalga  ve oda sıcaklığında çözdürürmemelidir. Çözülmüş etler tekrar dondurulmamalıdır
Ekleme Tarihi: 02 Ağustos 2019 - Cuma

Çarpıcı Gerçek; Kırmızı Et

Kırmızı et, hayvansal protein kaynağı olmakla birlikte içerdiği vitamin, mineral, antioksidan maddeler ve çeşitli besleyici unsurları ile insan beslenmesi ve sağlığı için önem arz etmektedir.

 Döner, kebap ve kıyma(lahmacun, köfte ) olarak ülkemizde en çok tercih edilen kırmızı et çeşitlerindendir. Kırmızı et genellikle kurban bayramlarında yoğun tüketilmektedir. Kurban etinin, kesimden sonra en az 12-24 saat bekletilerek tüketilmesi gerekmektedir. Hayvan kesilirken kasıldığından et normalden daha sert olmaktadır. Taze etin daha sert olması hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilmektedir. Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Taze kurban etleri tüketilecekse de, pişirmeye çok dikkat edilmesi gerekiyor. Etlerin ilave yağ kullanmadan, kısık ateşte ve uzun sürede pişirilmesi en sağlıklı pişirme yöntemidir. Bunun için basınçlı tencereler kullanılabilir. Genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

Dünya Sağlık Örgütünün(DSÖ) diyet ve kanser araştırmaları, batılı ülkelerde tüm kanser vakalarının en az yüzde 30’unun diyet etmenlerine bağlı olduğunu göstermektedir. European Journal of Clinical Nutrition dergisinin “Kanserden korunma çalışması beslenme raporunda “ kırmızı etin kolon kanseri ve meme kanseri riskini artırdığını belirtti. Kırmızı et uzun süre yüksek ısıya maruz kalması etin yapısını bozarak kanserojen etki artmaktadır. Akdeniz diyetini benimsediğimiz zaman kırmızı eti yememek yerine tüketim sıklığını azaltıp sağlıklı pişirme yöntemleri ile sofralarımıza servis edebiliriz.

Kırmızı eti pişirirken daha çok sebzelerle haşlama olarak yemek en iyi seçim olabilir.

Eti çözündürme işlemi yaparken, donmuş eti buzdolabının alt kısmında çözündürülmelidir. Sıcak su, mikrodalga  ve oda sıcaklığında çözdürürmemelidir. Çözülmüş etler tekrar dondurulmamalıdır

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve oncememleket.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.