Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Ersoy Hastanesi
Mert Selim Somun
Köşe Yazarı
Mert Selim Somun
 

Gluten Dost mu Düşman mı?

Gluten nedir? Tahıllar, geçmişten günümüze kadar insanoğlunun beslenmesinde önemli bir yere sahip olmuştur. Gluten ise buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein olup günümüzde değişik hastalıklarla ilişkisi nedeniyle adından söz edilen bir besin maddesi haline gelmiştir. Gluten bir bağlayıcı görevi görür. Glutensiz hamur dayanıksız olur kolay yırtılır. Sağlıklı kişilerin zayıflamak veya daha sağlıklı olmak için başvurduğu glutensiz diyet ne kadarı doğru onun tartışılması gerek. Harvard Tıp fakültesinde araştırmacılar 100.000 kişinin üstünde sağlıklı kişilerin uzun süreli diyet gluteni tüketimi ile yaptıkları araştırmada kalp hastalıklarına neden olmadığını hatta tam tahıl tüketimini azaltma potansiyeli nedeniyle kalp hastalığı riskini artırabileceğini öne sürdü. Birçok çalışma, tam tahıl tüketiminin sağlığı iyileştirdiğini göstermiştir. Tam tahılı fazla miktarda tüketen grupların (günde 2-3 porsiyon) düşük miktarları tüketen gruplarla karşılaştırıldığında (günde 2 porsiyondan az), kalp hastalığı ve inme, tip 2 diyabet gelişimi açısından önemli derecede düşük olduğu bulundu. Tam tahıllarda bulunan glutenin bağırsaklarımızda bulunan iyi bakterileri beslediğini söylemek de mümkün. Glutenden ne zaman uzak durulmalı? Gluten, çölyak hastalarında ve gluten hassasiyeti bulunan kişilerde zehir etkisi gösterebilmektedir. Bu kişilerde şişkinlik, kabızlık ve ishal, ani kilo kayıpları şeklinde belirtiler görülür. Tek tıbbi tedavi şekli de ömür boyu glutensiz beslenmedir.  Hekim tarafından kanıtlanmış gluten ile ilişkili bir hastalık olmadıkça, zayıflamak ya da daha sağlıklı olmak için glutensiz diyet uygulanmamalıdır. Gluten sağlıklı kişilerde kalp sağlığı ile bağırsak sağlığını korumada rol oynamaktadır.                                                                  
Ekleme Tarihi: 10 Eylül 2019 - Salı

Gluten Dost mu Düşman mı?

Gluten nedir?

Tahıllar, geçmişten günümüze kadar insanoğlunun beslenmesinde önemli bir yere sahip olmuştur. Gluten ise buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein olup günümüzde değişik hastalıklarla ilişkisi nedeniyle adından söz edilen bir besin maddesi haline gelmiştir. Gluten bir bağlayıcı görevi görür. Glutensiz hamur dayanıksız olur kolay yırtılır.

Sağlıklı kişilerin zayıflamak veya daha sağlıklı olmak için başvurduğu glutensiz diyet ne kadarı doğru onun tartışılması gerek. Harvard Tıp fakültesinde araştırmacılar 100.000 kişinin üstünde sağlıklı kişilerin uzun süreli diyet gluteni tüketimi ile yaptıkları araştırmada kalp hastalıklarına neden olmadığını hatta tam tahıl tüketimini azaltma potansiyeli nedeniyle kalp hastalığı riskini artırabileceğini öne sürdü. Birçok çalışma, tam tahıl tüketiminin sağlığı iyileştirdiğini göstermiştir. Tam tahılı fazla miktarda tüketen grupların (günde 2-3 porsiyon) düşük miktarları tüketen gruplarla karşılaştırıldığında (günde 2 porsiyondan az), kalp hastalığı ve inme, tip 2 diyabet gelişimi açısından önemli derecede düşük olduğu bulundu.

Tam tahıllarda bulunan glutenin bağırsaklarımızda bulunan iyi bakterileri beslediğini söylemek de mümkün.

Glutenden ne zaman uzak durulmalı?

Gluten, çölyak hastalarında ve gluten hassasiyeti bulunan kişilerde zehir etkisi gösterebilmektedir. Bu kişilerde şişkinlik, kabızlık ve ishal, ani kilo kayıpları şeklinde belirtiler görülür. Tek tıbbi tedavi şekli de ömür boyu glutensiz beslenmedir. 

Hekim tarafından kanıtlanmış gluten ile ilişkili bir hastalık olmadıkça, zayıflamak ya da daha sağlıklı olmak için glutensiz diyet uygulanmamalıdır. Gluten sağlıklı kişilerde kalp sağlığı ile bağırsak sağlığını korumada rol oynamaktadır.                                                                

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve oncememleket.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.