Kahve ve çay dünyanın her yerinde bol miktarda tüketilen içeceklerdir. Her toplumun kendine ait çay ve kahve kültürü vardır. Özellikle yoğun çalışma zamanlarında uyanık kalmak için genellikle çay ya da kahve tüketilir. Çayın insanlarda yorgunluk giderici, canlılık verici etkisi, içerdiği kafein ile yakından ilgilidir. Kafein besin ve ilaçların birçoğunda bulunmaktadır. Dünyada doğal olarak 63 bitkide bulunmakla beraber, ticari olarak iki çeşit bitkiden üretilmektedir. Bu bitkilerden en önemlileri kahve ile çaydır.
Günlük yaşantımızın bir parçası olan kahve bağımlılık yapar mı?
Kahvenin içerdiği kafein sayesinde vücudumuza etki ediyor. Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre ciddi madde bağımlılığında görülen fiziksel ve sosyal etkilerle kafein tüketiminde görülen etkilerin benzer olduğuna dair hiç bir kanıt görülmemiştir. Eğer düzenli olarak yüksek miktarda kafein tüketiyorsanız ve aniden kafein alımınızı keserseniz bazı yan etkileri görülebilir.
Bu yan etkiler; iki günden bir haftaya kadar süren baş ağrısı ve yorgunluk gibi geçici belirtilere rastlanabilmektedir. Her maddede olduğu gibi bazı kişilerin kafeine gösterdiği duyarlılık diğerlerine göre farklılık gösterebilmektedir.
Peki, kahve antioksidan kaynağı mıdır?
Kahve çay gibi antioksidanlardan zengindir. Günlük 1-2 fincan kahve
WADA (Dünya Anti-Doping Ajansı) bir süre müsabakalardan önce ve müsabaka esnasında kafein alımını yasaklamıştır. Fakat 2004 yılından sonra kafein yasaklar listesinden çıkartılmış ama takip listesine almıştır. Günlük yaşamamızda kafein tüketiminin kaynağı çay, kahve, kola gibi içecekler ve çikolatalardır. Ayrıca bazı ilaçlarla (ağrı kesiciler, soğuk algınlığı-grip ilaçları, bazı reçeteli ilaçlar) da önemli miktarda kafein alınmaktadır. Yüksek kafein alımı, kalp hızı ve kan basıncında bir artışa neden olabilmektedir. Bu yüzden kalp hastasıysanız kafein içeren besinler tüketirken daha dikkatli olmanız gerekmektedir.